🏁 ! JÍZDA NA ZÁVODNÍM SIMULÁTORU ZDARMA - ZJISTĚTE VÍCE ZDE ! 🏁

Jak připravit auto na jaro?

Auto je třeba připravit na každé období, nejen na zimu. Věnujte proto svému autu dostatečnou péči a ono se vám to jistě oplatí, nebo přinejmenším vás alespoň nic nepřekvapí.

Jak tedy své auto na jarní/letní sezónu připravit, abyste měli léto bez starostí?
Zde je našich 7 tipů:

1) přezujte pneumatiky
Začátkem dubna je čas na přezutí pneumatik, ale také na kontrolu jejich stavu/poškození. Minimální hloubka je stanovená zákonem na 1,6 mm, ovšem pozor na nerovnoměrné sjíždění.

2) zkontrolujte/doplňte provozní kapaliny
Běžná kontrola, která se má provádět pravidelně. Kontrola hladiny oleje je samozřejmostí, dále následuje kontrola chladící a brzdové kapaliny. Doplnit také doporučujeme vodu do ostřikovačů.

3) vyčistěte klimatizaci
Za to, co v autě dýcháme, vděčíme klimatizaci, která přes zimu kvůli vlhkosti dostává nejvíce zabrat. Každý druhý rok bychom měli svěřit vyčištění odborníkovi, základní údržbu však můžeme udělat sami díky běžně dostupným speciálním přípravkům.

4) kontrola stěračů
V zimě gumičky stěračů velmi trpí, vznikají trhlinky a narušuje se přilnavost. Pokud je zbytek stěrače v pořádku, můžete vyměnit jen břity, které seženete za pár korun v prodejnách autopotřeb.

5) kontrola brzd
Kontrola brzd je jarní povinnost! Mráz a sníh namáhal celý systém včetně ABS. Destičky mohou být sjeté, kotouče zvlněné a čidla ABS zanesená špínou. Doporučujeme zkontrolovat také tlumiče a podvozek.

6) vyčistěte interiér
Zaschlé kusy bahna, kamínky, prach – všechno musí pryč. Auto důkladně vysajte, utřete prach a očistěte plasty.

7) dopřejte svému autu koupel
Na myčce po zimě rozhodně nešetřete! Je totiž čas na to své auto pořádně umýt (včetně podvozku a kol). Vysušit a dopřát speciální přípravky – zbytky zimní špíny a soli prostě musí pryč.

Autor – Jakub Baštýř

Facebook
Twitter
Email